Search

Bez digitalne transformacije poslovanja tvrtke neće opstati

Na izazove digitalne transformacije često gledamo kroz prizmu najnovijih tehnologija, razmišljajući o primjenama umjetne inteligencije ili autonomnih robota u industriji. Međutim, u praksi se suočavamo s izazovima koji su bili prisutni i prije 30 godina, a koji ni danas nisu riješeni.


Prošli tjedan smo u Zagrebu imali priliku doživjeti predavanje jednog od najboljih profesora digitalne transformacije poslovanja, Joe Pepparda s MIT-a, u suradnji s Natašom Ćurić Martinčević iz Apsolona, koji su u sklopu Akademije za industrijski razvoj (AIR) Hrvatske gospodarske komore održali dvodnevnu radionicu na temu kako transformirati poslovanje i time osigurati konkurentnost organizacije u digitalnom dobu.


U prepunoj dvorani gdje se tražilo mjesto više, tijekom dva dana predavači su zajedno u interakciji s sudionicima pokazali da digitalna transformacija poslovanja nije opcija već nužnost tvrtki kako bi preživjele u digitalnom dobu. Uz niz primjera iz svijeta i više desetaka konkretnih primjera digitalnih transformacija u Hrvatskoji, predavači su nam skrenuli pažnju da izazovi transformacije poslovanja oduvije postoje, ali da su da danas mnogo složeniji jer su usko vezani uz eksponencijalni razvoj tehnologije i inovativnih rješenja koji donedavno nisu bili zamislivi niti izvedivi. U današnjem poslovnom svijetu menadžeri vide potrebu za primjenom novih tehnologija, no suočeni s brzim promjenama većina njih ne znaju kako. Otpor zaposlenika, nedostatak strateškog pristupa, rigidnost organizacije i nedostatak resursa su ključni izazovi transformacije poslovanja koji dovode do potrebe drugačijeg načna upravljanja promjenama.


Uspješne kompanije su fokusirane na svoje korisnike i njihove potrebe. Fokus na korisnika temelji se na uvidu u njegovo ponašanje, a omogućava prilagodbu poslovnog modela osiguravajući poslovnu održivost i veće zadovoljstvo korisnika. Uz primjenu tehnologije, podaci o korisnicima i korištenju proizvoda su tvrtkama dostupniji nego ikad, a njihov je potencijal za drastične promjene poslovnih modela postao nužnost. Kao rezultat tehnološkog razvoja, razlika u odnosu na ranije stanje je mogućnost dijeljenja podataka unutar organizacije i uključivanja šireg kruga stručnjaka iz različitih područja u prepoznavanje uvida u korisnikovo ponašanje, što tvrtkama donosi niz potencijalnih razvojnih smjerova.


Digitalni poslovni modeli se od tradicionalnih razlikuju po tome što su temeljeni na informacijama umjesto na materijalnim resursima. Ova karakteristika omogućava, primjerice, AirBNB-u da uzdrma turističku industriju bez raspolaganja vlastitim smještajem, ili Uberu da transformira urbani transport bez posjedovanja vozila. Koristeći asimetričnost informacija, umjesto materijalnim resursima oni upravljaju informacijama i odnosima među korisnicima, te se fokusirajuna područje u kojem imaju konkurentsku prednost, dok oko sebe kreiraju ekosustav pružatelja usluga koje međusobno povezuju.


Možda i ključan izazov digitalne transformacije je otpor prema promjenama. Taj otpor je u ljudskoj prirodi, zaposlenicima, kao nezamjenjivom dijelu svakog poslovnog procesa čije se performanse žele unaprijediti. U praksi se rješenja koja teoretski trebaju rezultirati uštedama ne koriste zbog nedostatka edukacije ili se prednosti za same zaposlenike ne komuniciraju adekvatno. Iako je ovaj izazov u nekoj mjeri postojao pri svakoj provedenoj modernizaciji kroz povijest, danas je – zbog dinamike promjena tehnologije i poslovanja – značajniji nego ikad. Načini boljeg upravljanja promjenama brojni su, a učinkovit pristup je i upravljanje zaposlenika kao korisnika proizvoda. Kako bi oni mogli aktivno koristiti bilo kakav digitalni alat, moraju jasno vidjeti svoju korist od promjene vlastitog ponašanja.


Digitalna transformacija samo je sinonim za promjene. Iako su one danas brže i naglašenije zbog razvoja tehnologije, isti potencijal za drastično poboljšanje poslovanja, isti rizici od implementacije novog u poslovanje i isti otpori prema promjenama su u organizacijama bili vidljivi od uvođenja računala na radna mjesta do danas. I profesor Joe Peppard s MIT-a se i sam pohvalio kako se već 30 godina bavi digitalnom transformacijom, samo se to područje kroz njegovu karijeru nazivalo drukčije. Bez obzira na naziv, i tada su brzi i fleksibilni uspijevali i iskorištavali tehnologiju za bolje poslovne rezultate, dok oni koji se nisu mijenjali - nisu ni opstali.2 views0 comments