top of page

Digitalna transformacija plus umjetna inteligencija jednako sigurna budućnost poslovanja

U svijetu koji se brzo mijenja, digitalna transformacija poslovanja i umjetna inteligencija postaju ključni pokretači poslovnog razvoja i čimbenik poslovne konkurentnosti organizacije. Prema podacima Međunarodne korporacije za podatke (IDC), najmanje 40 posto organizacija ima osposobljen timove za digitalnu transformaciju s ciljem ubrzavanja transformacije poslovanja na razini cijele organizacije. Međutim, važno je istaknuti jedan važan podatak, a to je da će 40 posto inicijativa digitalne transformacije poslovanja biti povezano s umjetnom inteligencijom.


Umjetna inteligencija kao motor digitalne transformacije


Umjetna inteligencija (UI) je ključna tehnologije koje se već koriste kod digitalne transformacije poslovanja najuspješnijih organizacija. Alati umjetne inteligencije (UI) mijenjaju poslovanje, svijet i živote ljudi te postaju motor rasta organizacija i gospodarstava. Bilo da je riječ o jednostavnoj Google pretrazi, razgovoru s digitalnim pomoćnikom poput Amazon Alexe ili jednostavnom Chatbotu na nekoj internetskoj stranici, oni svi integriraju alate UI. Istovremeno, alati UI postaju nezaobilazni kod sve većeg broja uspješnih hrvatskih, europskih i svjetskih organizacija, kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Primjenjuju se tako za poboljšanje performansi institucija javne uprave te im pomažu u pružanju boljih usluga za građane i poduzetnike. U privatnom sektoru, kontinuirana digitalna transformacija poslovanja pokazuje kako se ona može podići na višu razinu uz primjenu umjetne inteligencije u ostvarivanju značajno produktivnijeg poslovanja organizacije i stvaranju održive konkurentnosti. Tako UI i digitalna transformacija poslovanja postaju dvije strane iste medalje. Umjetna inteligencija omogućuje automatizaciju i optimizaciju poslovnih procesa, dok digitalna transformacija poslovanja osigurava organizacijama bržu, bolju i kontinuiranu prilagodbu i praktičnu primjenu alata UI.


Priprema za budućnost s UI i digitalnom transformacijom


Predviđanja IDC-a sugeriraju sve veću integraciju umjetne inteligencije u digitalnu transformaciju poslovanja. To ukazuje na sve veću nužnost razumijevanja primjene umjetne inteligencije u poslovanju svake organizacije. Kako bi mogli uspješno implementirati ove promjene u poslovanju i pripremiti zaposlenike, partnere i korisnike, potrebno je izraditi strategiju integracije umjetne inteligencije u poslovanje, te komunikacijsku strategiju za upravljanje promjenama. Pritom je važno znati kako digitalna transformacija poslovanja nije samo tehnološka promjena poslovanja, već da čovjek i organizacija moraju njen biti primarni fokus. Bez toga se riskira slaba uspješnost uvođenja alata UI u poslovanje, a ciljevi transformacije se vjerojatno neće postignuti.

Primjer iz prakse može biti Amazon, Netflix ili Spotify. Kod njih alati UI analiziraju prethodne kupnje i odabire, pregledane proizvode i druge korisničke podatke, temeljem kojih predviđaju što korisnik želi sljedeće kupiti. Ova strategija je rezultirala značajnim povećanjem prodaje i globalnu uspješnosti ovih digitalnih divova.

Nema uspješnog organizacije bez primjene umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija predvodi revoluciju poslovanja koja pomaže zaposlenicima postati produktivnijima i organizacijama ostati konkurentnima. Umjetna inteligencija je već postala strateški element poslovanja uspješnih organizacija te ključni čimbenik pri stvaranju održivog rasta poslovanja. Ali pritom postoji izazov kako upravljati potrebnim promjenama u organizacijskoj strukturi, menadžerskoj kulturi i ulaganjima potrebnim za razvoj vještina kako bi zaposlenici stvorili sposobnosti prilagoditi se ovim globalnim promjenama koje su već duboko ušle u naš život.

Već danas, a još više u bliskoj budućnosti, umjetna inteligencija je ključna za uspjeh svake organizacije. Bez obzira na veličinu ili industriju, svaka organizacija će morati prigrliti alate UI kako bi ostala konkurentna. Kao što je Bill Gates rekao: "Ako vaše poduzeće nije na internetu, tada vaše poduzeće ne posluje." Danas, isto se može reći i za umjetnu inteligenciju. Ako vaša organizacija ne koristi alate UI, ona ne može ostati konkurentna.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ChatGPT: konzultanti za EU fondove, spavate li mirno?

U revolucionarnom događaju od prije mjesec dana, pojavom ChatGPT-a i naknadno cijelog niza poslovno korisnih alata umjetne inteligencije (AI), napredna AI tehnologija može dati mnoge koristi na područ

コメント


bottom of page