Search

Došlo je vrijeme za pravi patrijotizam – kupujmo hrvatsko!

Updated: Apr 25, 2020

Zadnjih tjedana inspektori ministarstva poljoprivrede i drugih službi otkrili su desetke slučajeva mesa zaraženog salmonelom. Kod svih trgovačkih lanaca pronađeno je kontaminirano meso staro preko godinu dana, koje je kod nekih prepakiravano više puta uz promjenu deklaracije. Velika većina takvog po zdravlje opasnog mesa je došla iz uvoza, što još više aktualizira važnost podizanja svijesti hrvatskih građana za kupnjom domaćih proizvoda i usluga.

Vjerujući da je danas važnije nego ikada poduprijeti domaće gospodarstvo, Hrvatska gospodarska komora (HGK) promovira kvalitetne domaće proizvode i usluge putem nacionalne akcije "Kupujmo hrvatsko". Kroz ovu kampanju se želi kod građana osvijestiti važnosti kupnje lokalnih proizvoda i usluga za razvoj prosperitetnog i konkurentnog hrvatskoga gospodarstva i na dobrobit društva u cjelini. Ova kampanja je prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju bila etiketirana od strane nekih institucija kao pristrana a time i neprihvatljiva, pa se njen intenzitet smanjio ali ipak održao do danas. Ipak, niti ova kampanja nije mogla spriječiti ono što se događalo u stvarnosti, a to je sve manji udio izvornih hrvatskih proizvoda na policama trgovačkih lanaca. Pasivan pristup odgovornih hrvatskih državnih institucija za sprečavanje uvoznog trenda najbolje se vidi u stvarnom događaju pri otvorenju jednog stranog trgovačkog centra kada je visoki dužnosnik ministarstva zatražio od upravitelja centra da mu pokaže jedan hrvatski proizvod na policama centra što se pokazalo neuspješnim.

Paralelno, slična situacija se razvija na tržištu poslovnih i profesionalnih usluga gdje se događaju velike promijene koje ne idu na ruku razvoju izvornih hrvatskih tvrtki. Tako je u zadnje dvije godine primjetan rast tržišta profesionalnih savjetničkih usluga vezanih uz projekte tehničke pomoći ministarstvima i institucijama javne uprave, te poslovnog savjetovanja državnih poduzeća te većih i srednjih hrvatskih korporacija. Međutim, razvidno je da ovaj rast djeluje iznimno povoljno za strane savjetničke tvrtke čije poslovanje bilježi iznimno visoke postotke rasta, dok je istovremeno rast tog tržišta za mnoge izvorno hrvatske savjetničke tvrtke značio gubitak tržišta i propast. Tako su mnoge manje prosperitetne hrvatske tvrtke specijalizirane za EU savjetovanje i tehničku pomoć za koje se prije dvije-tri godine smatralo da će dalje rasti, danas izumrle sa tržišta ili su postale mikro tvrtke. Postoji mnogo tumačenja zašto se ovo događa. Jedno tumačenje je da prosječan hrvatski potrošač daje prednost stranim proizvodima ili uslugama pretpostavljajući da je njihova kvaliteta uvijek viša od one hrvatskih tvrtki. Činjenica je da međunarodne korporacije posjeduju veliko znanje i iskustvo koje mogu prenesti hrvatskim institucijama i time doprinijeti osnaživanju javnih usluga. Ali, čak i u slučajevima kada hrvatska tvrtka ima neosporno dokazanu kvalitetu i vrhunske kapacitete za sudjelovanje na natječaju, zbog velikog utjecaja i financijske snage, hrvatske institucije odlučuju radije angažirati međunarodne savjetničke tvrtke za sve projekte tehničke pomoći. Stoga je i većina natječaja napisana tako da malo koja hrvatska tvrtka može zadovoljiti uvjete natječaja, a ti uvjeti mnogo puta ostavljaju dojam kao da su posebno krojeni.

Međutim, najbolja međunarodna iskustava pokazuju da treba postići adekvatnu ravnotežu između angažiranja međunarodnih i lokalnih tvrtki kako bi se osigurao razvoj lokalnih znanja i vještina potreban za kontinuiran i održiv rast profesionalnih usluga. Iz tog razloga mnoge uspješne države poput Njemačke ili Austrije koje zahtijevaju od svojih trgovačkih lanaca da imaju minimalan udio lokalnih proizvoda, isto tako u natječajima eksplicitno traže ili implicitno ukazuju na važnost lokalne partnera u projektima. Kod nekih drugih uspješnih država poput Singapura službeno nije niti moguće natjecati se za posao ako ste međunarodna tvrtka ili ako nemate lokalnog partnera.

Na kraju, iskustava poslovanja u 20 zemalja pokazuju da bez obzira postoji li formalno-pravna zaštita ili preferencijalni tretman domaćeg proizvođača ili davatelja usluga od strane države ili privatnog sektora, svijest za korištenjem domaćih proizvoda ili usluga je na mnogo višoj razine nego kod nas u Hrvatskoj. Razvoj izvoznog potencijala hrvatskih proizvoda i usluga najviše dodane vrijednosti izravno ovisi o svakom od nas i povjerenju u naše domaće tvrtke bez obzira da li smo službenik javne uprave, zaposlenik državne tvrtke ili privatne hrvatske tvrtke. Dajmo priliku domaćim tvrtkama prikupiti neophodne reference i preporuke kako bi onda one mogle sudjelovati na međunarodnim natječajima. „Kupujmo hrvatsko“ jer time osobno doprinosimo razvoju Hrvatske i pokazujemo naš patriotizam na praktičan i svima koristan način, koji stvara veću konkurentnosti i otvara nova radna mjesta.


1 view0 comments