Search

Digitalna Transformacija: sljedeća velika disrupcija dolazi u sektoru nekretnina

Digitalna transformacija zahvaća jednu industriju za drugom. Početkom stoljeća kao jedna od prvih velikih osjetila ju je glazbena industrija pojavom iTunesa, a slijedile su disrupcija poslovnih modela turističkog sektora pojavom usluga Booking.com. Slijedili su Amazon i iBay u sektoru maloprodaje, Google u oglašavanju, Facebook za medije, Uber za javni prijevoz, a popis disruptiranih industrija ide puno dalje. Poslovni ljudi i konzultanti se pitaju koja će se sljedeća velika industrija preokrenuti naglavačke.

Počnimo s vrha. Postoje tri sektora s najvećom tržišnom kapitalizacijom: financiji sektor, sektor nafta i fosilna goriva, te sektor nekretnine. Financijske institucije diljem svijeta ulažu u digitalizaciju poslovanja i koriste tehnologiju još od osamdesetih. Premda velike promijene u poslovnom modelu tog sektora vidimo već neko vrijeme, zadnjih nekoliko godina kroz pojačano ulaganje u nove alate i poslovne modele (FinTech) i sporadična modernizacija financijskih propisa ukazuju da možemo očekivati značajne disrupcije mnogih segmenata financijskog poslovanja. Međutim, to se neće dogoditi tako brzo kao ranije u nekim drugim industrijama poput glazbene ili turističke industrije. Financijsku industriju vode veliki i moćni igrači koji neće tako lako odustajati od postojećih poslovnih modela koji im donose novce, te će na sve načine pokušavati odgoditi digitalnu transformaciju. Financijsko tržište je visoko regulirano, sustav je globalan, složen i međusobno povezan. To će samo odgoditi promjene i nove poslovne modele, ali s obzirom da već postoje mnoge FinTech vrijedne preko milijardu dolara, u ovoj industriji u budućnosti očekujemo ogromnu transformaciju.

Obnovljiva energija i tehnologija koja dolazi s njom sve više prijete industriji nafte i fosilnih goriva. Iako je ova industrija prošlo kroz disruptivno razdoblje početkom ovog stoljeća, prave promijene događaju se upravo sada. Proizvođači obnovljivih izvora energije danas proizvode tehnološka rješenja za obnovljivu energiju uz isti trošak proizvodnje kao kod fosilna goriva, ali taj trošak za obnovljive izvore energije će se eksponencijalno smanjivati. Samo je pitanje vremena kada će današnji korisnici nafte i fosilnih govora doći do točke prelaska na obnovljive izvore energije, bilo iz financijskih, ekoloških ili regulatornih razloga. Čak i neka referentna predviđanja govore da 2030. godine više nećemo uopće koristiti. Nekretninski sektor slijede ogromne promijene u svim segmentima poslovanja i tržišta. Veličina sektora se procjenjuje na 11 bilijuna eura u svijet, dok je njen dio u hrvatskom BDP-u zastupa oko 12% što znači 6,5 milijardi eura. Zapravo je nevjerojatno da se ovaj sektor nije previše mijenjao zadnjih dva stoljeća te i danas se poslovanje iznimno malu razinu digitalizacije i automatizacije, na primjer, promotivni web site. To govori da u sljedećim godinama možemo očekivati velike promijene kroz bolju primjenu tehnoloških rješenja i primjeni inovativnih poslovnih modela te disrupciji lanaca vrijednosti nekretinskog poslovanja.

Nekretninski sektor Potencijal za digitalnu transformaciju u sektoru nekretnina je jako velik. Uzmemo li samo podatke da u prosjeku postoji 16 posrednika između prvog investitora i krajnjeg kupca, da administrativna barijere stvaraju velike troškove pri pripremi i provedbi investicija, te da prijenos vlasništva traju puno vremena; prostora za promjenu poslovnih modela, primjenu tehnološka rješenja, i općenito za inovativne Startupove su neograničene. Podaci pokazuju da 49 posto svjetskog bogatstva čine upravo nekretnine (u Hrvatskoj taj postotak još viši), dok samo 13% svjetske populacije posjeduje vlastitu nekretninu. Razdoblje promjene vlasništva dionica na burzi koja je prije pedesetak godina trajalo sedam godina, danas se mjeri u sekundama. Istovremeno, razdoblje promjena vlasništva nekretnine u prosjeku osam godina.

Disrupcija je neizbježna Četiri su ključna učinka koje disrupcija donosi u nekom sektoru: posrednici nestaju, drastično se smanjuju troškovi transakcije, uvodi se tehnološko rješenje, te dolazi do veće učinkovitosti i transparentnost.


#problemsolving #timemanagement

0 views0 comments