top of page

Osvojite budućnost: Strategic Foresight i umjetna inteligencija

Svijet u kojem živimo postaje sve kompleksniji i nepredvidljiviji. U takvom okruženju, sposobnost anticipiranja budućih trendova i promjena postaje ključni faktor uspješnosti svake organizacije. Zbog toga, zadnjih 10 godina strateško predviđanje - Strategic Foresight – postao je ključan za svaku uspješnu organizaciju koja želi djelovati na oblikovanje svoje budućnost. Imaju to u vidu 2014. godine smo nekoliko nas praktičara strateškog predviđanja osnovali Hrvatski institut za izučavanje budućnosti (HISB) kako bi promovirali važnost strateškog predviđanja u suvremenom poslovnom svijetu. Cilj udruge bio je istraživati razne budućnosti i razvoj alata koji će tvrtkama pomoći u boljoj pripremi za ono što dolazi. Nažalost, nismo postigli naš cilj. Međutim, u svijetu poslovni stratezi i strateški konzultanti redovito su koristili alate i metode Strategic Foresighta, uključujući praćenje signala i šumova, identifikaciju pokretača (drivers) i Forecasting. To su bile osnovne komponente svakog procesa strateškog planiranja, ali i digitalne transformacije.


S vremenom, stratezi i konzultanti postali su svjesni sve veće važnosti Strategic Foresighta. Iako su ga prije deset godina koristile samo najveće međunarodne korporacije i državne institucije, danas je Strategic Foresight postao neizostavan dio strateškog planiranja svih ambicioznih i uspješnih organizacija. Strategic Foresight nije više samo privilegija najvećih igrača na tržištu. Mali, srednji i veliki igrači u industriji, ne samo u Hrvatskoj već i širom svijeta, danas koriste tehnike i alate kako bi stekli konkurentske prednosti i proaktivno oblikovali svoju budućnost.


Futures Thinking, Strategic Foresight i AI


U svijetu gdje se promjene događaju brže nego ikad, promišljanje o budućnostima tj. Futures Thinking postaje ključna komponenta uspješnog poslovanja. Riječ je o načinu razmišljanja koji nas izaziva razmotriti različite moguće budućnosti i preispitati pretpostavke o tome kako će se stvari odvijati. Futures Thinking je osnova za Strategic Foresight, njegovu primjenu u modernom poslovanju. Dok Futures Thinking istražuje širok spektar mogućnosti, Strategic Foresight koristi uvide kako bi informirao trenutne strategije i odluke. Upravo ova dva koncepta čine temelj naše sposobnosti da se prilagodimo, inoviramo i napredujemo. Strategic Foresight nije gledanje u kristalnu kuglu, već sustavan pristup kombinaciji analize podataka, uvida u trendove i kreativnog razmišljanja. Primjerice, globalna logistička tvrtka može koristiti Foresight kako bi predvidjela utjecaj klimatskih promjena na transportne rute i na vrijeme prilagodila operacije.


Prije devet mjeseci ušli smo u eru široke primjene umjetne inteligencije (AI) koja vrlo brzo postaje ključna za konkurentnost organizacija. Generativna AI, sposobna stvarati sadržaj, omogućuje više razine produktivnosti u poslovanju (50%) nego li je to donijelo korištenje interneta (10%), primjena uredskih aplikacija (20%) ili pak uvođenje električne energije (35%). Uz pomoć generativne AI, sve veći broj organizacija optimizira aktivnosti digitalnog marketinga, korisničke službe i drugi niz poslovnih zadataka. Potaknuti time, vodeći strateški konzultanti počeli su kombinirati Strategic Foresight s umjetnom inteligencijom kako bi organizacijama omogućili brže i bolje uvide u razne verzije budućnosti i pripreme za buduće promjene. Naime, spoj Strategic Foresighta i AI otvara vrata prema novom horizontu planiranja. AI, s kapacitetom za analizu velikih količina podataka i prepoznavanje skrivenih uzoraka, može poboljšati točnost naših predviđanja i osigurati nam brže planiranje različitih scenarija budućnosti.


Kako bismo bolje razumjeli snagu ove sinergije, razmotrimo kako AI koristi tehnike kao što su strojno učenje i duboko učenje za obradu velikih količina podataka, identificiranje obrazaca i generiranje uvida. Na primjer, AI može analizirati podatke s društvenih mreža, novinske članke, istraživačke radove i brojne druge izvore, stvarajući dublji, holistički uvid u buduće trendove.

Primjer upotrebe AI za poboljšanje strateškog planiranja može se vidjeti u bankarskom sektoru. AI se koristi za predviđanje budućih financijskih trendova na temelju povijesnih podataka, trenutnih tržišnih uvjeta i društveno-gospodarskih pokazatelja. Ova vrsta predviđanja omogućuje financijskim institucijama bolje planirati strategije, minimiziraju rizik i maksimiziraju prilike.

Još jedan primjer nalazimo u sektoru zdravstva, gdje AI omogućuje predviđanje budućih trendova bolesti, što može biti ključno u prevenciji i liječenju. S integracijom Strategic Foresighta, ove institucije mogu izgraditi dugoročne strategije, optimizirati resurse i poboljšati ishode za pacijente.


Upravljajte svojom budućnošću


Strategic Foresight i AI nisu samo alati za predviđanje budućnosti - oni su ključni za oblikovanje strategije, upravljanje rizicima i otkrivanje novih prilika. Iako budućnosti nije jednostavno nastavak prošlih događanja, kroz učenje iz prošlih podataka, prepoznavanje trenutnih trendova i anticipiranje budućih mogućnosti, ovi alati omogućuju organizacijama bolje kreirati svoju budućnost.

Spoj umjetne inteligencije i Strategic Foresighta nudi snažne alate koji mogu transformirati strateško planiranje svake organizacije. S ovim novim pristupom, organizacije su opremljene proaktivno djelovati na promjene u njihovom okruženju. Kombinacija AI i Strategic Foresighta omogućuje dubinsko razumijevanje trendova i šumova, omogućavajući tvrtkama da brže i efikasnije odgovore na promjene. Snažni algoritmi AI-a mogu analizirati ogromne količine podataka, identificirati uzorke i trendove koje ljudi možda propuste, i napraviti precizne prognoze o budućnosti. Osim toga, AI može pružiti personalizirane uvide, što omogućuje organizacijama bolju prilagodbu strategije svojoj ciljanoj publici i konkurenciji, čime se povećava njihova konkurentska prednost.


Ipak, važno je imati na umu da tehnologija nije rješenje za sve. Integracija Strategic Foresighta i AI zahtijeva sustavan pristup i strateško upravljanje. Organizacije moraju biti spremne uložiti vrijeme i resurse za pravilnu implementaciju ovih alata, kao i osigurale pravilnu edukaciju svih uključenih.

Zaključno, ubrzani napredak AI i sve veća potreba za strateškim planiranjem čine spoj ovih dvaju koncepta ne samo logičnim, već i neophodnim za moderne organizacije. Kako bismo ostali konkurentni, moramo iskoristiti moć AI i Strategic Foresighta za prilagodbu promjenama, inoviranje i napredak. Opremljeni pravim alatima, ne samo da se možemo prilagoditi budućnosti već možemo biti oni koji je oblikuju prema našoj viziji najbolje budućnosti. Budućnost pripada onima koji je oblikuju – iskoristimo tehnologiju da to učinimo najbolje što možemo.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ChatGPT: konzultanti za EU fondove, spavate li mirno?

U revolucionarnom događaju od prije mjesec dana, pojavom ChatGPT-a i naknadno cijelog niza poslovno korisnih alata umjetne inteligencije (AI), napredna AI tehnologija može dati mnoge koristi na područ

コメント


bottom of page