Search

Važnost konzultanata u ozbiljnoj korporativnoj krizi

Smjena i vrlo brz odlazak jednog od najboljih svjetskih konzultanata za restrukturiranje, Antonija Alvareza III., izravno su utjecali na trenutni pad Agrokorovog međunarodnog rejtinga i gubitak povjerenja domaćih i stranih investitora. Uloga izvanrednog povjerenika za Agrokor, također konzultanta, je spasiti koncern od stečaja i povratiti povjerenje investitora te rast rejtinga. Iako je teško procijeniti koliko dodane vrijednosti daju konzultanti u situacijama poput ove u Agrokoru, praksa govori da su vrhunski konzultanti ključni kod korporativnog zaokreta. Oni u pravilu preporučuju bolne i pragmatične promjene koje nisu uvijek ugodne za vlasnika ili upravu društva, ali upravo takav analitičan i objektivan pristup osigurava utjecaj konzultanata na poslovnu i investicijsku zajednicu. Ako tome dodamo široka i različita iskustva, vještine i snalaženje u kritičnim situacijama, korištenje vrhunskih konzultanata u slučajevima poput Agrokorovog je gotovo neizbježno.


Prošlih tjedana mediji su bili puni objava i članaka na temu Agrokora. Prvo je predstavljen član uprave za restrukturiranje Agrokora, konzultant Antonijo Alvarez III. Dva tjedna poslije, temeljem primjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku tvz. Lex Agrokora, predstavljen je izvanredni povjerenik Ante Ramljak, koji je također – konzultant. Slični primjeri širom svijeta govore da se uprave ili vlasnici oslanjaju na konzultante u gotovo svim kritičnim situacijama. Zašto je uloga konzultanata toliko važna?


Konzultanti za krizne situacije, restrukturiranje ili zaokret u poslovanju (turnaround) su stručnjaci s velikim iskustvom koji osiguravaju brzo i efikasno pronalaženje odgovarajućih rješenja za zaokret poslovanja korporacije u najkritičnijim situacijama. Oni pomažu promijeniti strukturu i procese korporacije s ciljem revitalizacije poslovanja koje postojeća uprava i rukovodstvo ne mogu provesti. Korporacije i Vlade koriste usluge konzultanata kad više ne znaju što činiti za opstanak poslovanja. Dobar konzultant za restrukturiranje obično može ubrzanom analizom, specifičnim pristupom, primjenom poslovnih alata, te prema iskustvu vrlo dobro procijeniti situaciju u korporaciji i predložiti veći broj načina kako odmah napraviti pozitivnu pomak u kritičnoj situaciji. Fokusirajući se na prioritete i najefikasnije načine provedbe promjena u financijskom i operativnom poslovanju te vlasničkoj strukturi korporacije, vrhunski konzultanti sposobni su u roku od nekoliko mjeseci dovesti do konkretnih rezultata. Kada je zaokret napravljen i korporacija maknuta sa ruba provalije, uloga konzultanta je gotova, te oni u pravilu smanjuju svoj angažmana i kreću u druge izazove. Međutim, iako se korištenje vrhunskog konzultanta u skoro svim slučajevima isplati vlasnicima, kreditorima i drugim dionicima, važno je znati da konzultanti za restrukturiranje složenih slučajeva mogu biti vrlo skupi. Trošak vrhunskog konzultanta može primjerice koštati 250-500 eura po satu, ili 0,5-1,5% vrijednosti tvrtke koju spase, ili neki drugi postotak koji predstavlja nagradu za uspješnosti. Taj trošak na kraju može iznositi nekoliko desetaka milijuna kuna ili eura, ovisno o veličini korporacije i složenosti situacije.


U svakom slučaju, važno kod odabira konzultanta za restrukturiranje je izabrati konzultanta koji ima bogato iskustvo u matičnoj industriji ili u povezanim područjima poslovanja. Takvi konzultanti su vrlo traženi pa stoga najbolji konzultanti svijeta nemaju običaj javljati se na javne natječaje, već dolaze isključivo na poziv vlasnika, uprave ili nekog od ključnih dionika. Kako je njihova uloga pronaći najkraći put do ciljeva koji se žele postići, vrlo bitno je da povjerenik tj. uprava korporacije zna što preciznije identificirati najkritičnije probleme i neželjene situacije za koje se traži rješenje, te krajnje rezultate zaokreta korporacije za koje traže pomoć konzultanta. Pri tom je najvažnije uvijek biti svjestan da je konzultanta, ma koliko stručan i uspješan bio, angažiran samo kako bi pomogao i pružio podršku u restrukturiranju, dok odabir preporuka, odluke i njihova implementacija mora biti učinjena od strane odgovornih rukovoditelja u poduzeću.


Konačno, iako je malo vjerojatno da je bez angažiranja vrhunskih konzultanata za restrukturiranje moguće brzo i efikasno pronaći i provesti rješenje za spas Agrokora, razina uključenosti povjerenika, uprave i svih ključnih rukovoditelja korporacije i povezanih tvrtki u provedbu preporuka determinirati će uspješnost promjena i održivost novih postavki korporacije nakon izlaska iz krize. Sretno!0 views0 comments