top of page

ChatGPT: konzultanti za EU fondove, spavate li mirno?

U revolucionarnom događaju od prije mjesec dana, pojavom ChatGPT-a i naknadno cijelog niza poslovno korisnih alata umjetne inteligencije (AI), napredna AI tehnologija može dati mnoge koristi na području pripreme natječaja iz EU i nacionalnih fondova. Dok naprednije tvrtke već neko vrijeme razmatraju primjenu ili već primjenjuju ChatGPT u poslovanju, tradicionalne tvrtke koje se bave pripremom dokumentacije za sudjelovanju u natječajima za bespovratna sredstva, pokušavaju se prilagoditi novoj stvarnosti. Prva uspješna testiranja ChatGPT koja smo proveli dokazala su velike mogućnosti njegovog korištenja u konzultantskom poslu, što postavlja važno pitanje svim EU-konzultantima: koliko troškova i vremena mogu uštedjeti korištenjem ChatGPT-a kod pripreme natječajne dokumentacije?


ChatGPT upravo disruptira industriju poslovnog savjetovanja, posebno u obavljanju uobičajenih i rutinskih zadaka ili radu sa standardnim obrascima. Pametnijim rješavanjem zadataka koji se danas obavljaju ručno, ChatGPT može pomoći EU-konzultantima uštedjeti vrijeme i trud, a istovremeno poboljšati učinkovitost njihovog rada. Procjenjuje se da bi ChatGPT mogao preuzeti 20-40% posla poslovnih EU-konzultanata, dajući im time više vremena za zadatke koji zahtijevaju ljudsku stručnosti koje ChatGPT ne može nadomjestiti.


Kako AI alati mogu pomoći EU-konzultantima?


Korištenjem logike ChatGPT-a EU-konzultanti bi mogli generirati prijedloge dokumenata koji su prilagođeni specifičnim zahtjevima i informacijama tvrtke koja se natječe. Ovo bi moglo uštedjeti značajnu količinu vremena i povećati efikasnost cijelog procesa. Primjerice, zadaci pripreme natječajne dokumentacije za neke rutinske zadatke poput popunjavanja standardiziranih obrazaca, EU-konzultantima danas treba nekoliko sati pa i dana, dok ChatGPT-u to može obaviti u značajno manje vremena. Konkretnije, dok je stručnjaku trebalo oko 6 sati za jedan zadatak, ChatGPT je isto to napravio za nekoliko minuta nakon što smo mu dali relevantne informacije, smjernice i definirali naša očekivanja. Pri tom je ChatGPT 'pročitao' Zahtjev za ponudom tj. RFP (za koji smo mu dali link na dokument u PDF formatu), pronašao TOR (vjerojatno koristeći linkove iz RFP-a ili na neki drugi način) te kao rezultat nam izradio tekst dobre kvalitete koji smo nakon kratke provjere kopirali u prijavni obrazac i takvoga u sklopu dokumentacije poslali kao prijavu na natječaj. Također, AI alati mogu značajno pomoću EU-konzultantima pri izradi proračuna, analizi troškova i benefita, te u financijskom modeliranju. ChatGPT može analizirati podatke o mogućnostima financiranja i identificirati natječajne prilike za bespovratna sredstva za tvrtku. To bi značajno smanjilo vrijeme provjere da li se tvrtka kvalificira za određeni natječaj, što je prvi korak standardnog procesa. ChatGPT i AI alati bi se mogli koristiti za pružanje ažuriranih informacija o mogućnostima financiranja i rokovima u stvarnom vremenu te odgovaranje na pitanja klijenata o procesu prijave za bespovratna sredstva.


AI alati ne zamjenjuju već nadopunjuju ljude


ChatGPT i drugi AI alati neće zamijeniti ljude već im omogućiti bolje obavljanje poslovnih zadataka. Stoga ChatGPT treba koristiti kao alat za podršku ljudskom radu. Dapače, bez ljudskog vodstva, odgovarajuće komunikacije s AI alatima te kontrole kvalitete, rezultati AI alata ne bi bili toliko korisni. Integracija ChatGPT-a i AI alata u poslovanje nije pitanje odabira jer će se široka upotreba AI alata dogoditi odobravali ili željeli mi to ili ne, kao što je to danas s pametnim telefonima. Pri tom će biti ključno primijeniti te alate na odgovoran i etičan način, te koristiti ih u skladu s propisima i etičkim standardima. Kako bi mogli najbolje iskoristiti AI alate, EU-konzultanti bi se trebali odmah usredotočiti se na razvoj digitalnih vještina, te vještine kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema, a rutinske poslove povjeriti ChatGPT-u.

Zaključno, AI alati i ChatGPT značajno će utjecati na cijelu industriju poslovnog savjetovanja, a poseban na područje konzaltinga koje se bavi pripremom natječajne dokumentacije za sufinanciranja iz EU fondova, zbog njegove specifičnosti. Lideri konzultantskih, javnih institucija koje se bave EU fondovima (npr. SAFU) ali i svih tvrtki koje se prijavljuju na EU natječaje, bi trebali odmah razmotriti kako iskoristiti ChatGPT za efikasnije poslovanje. Odlični prvi koraci bili bi edukacija na temu i testiranje AI alata u svakodnevnom poslovanju, a s ciljem smanjenja troškova i povećanja brzine obavljanja zadataka, te poboljšanja performansi i produktivnosti EU-konzultanata, uz istovremeno održavanje najviših profesionalnih, etičkih i regulatornih standarda.


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page