top of page

Sinergija Strategic Foresight-a i Umjetne Inteligencije: Put Poslovne Transformacije

Dok stojimo na rubu budućnosti, poslovni subjekti moraju se opremiti pravim alatima i strategijama kako bi uspjeli u uvijek mijenjajućem sektoru. Strategijski Foresight, metodologija usmjerena na predviđanje i istraživanje budućih izazova i mogućnosti, može biti snažan saveznik u ovom nastojanju. Međutim, kako bismo u potpunosti iskoristili njegov potencijal, poslovni subjekti moraju omogućiti transformacijske mogućnosti generativne umjetne inteligencije (AI). U ovom opširnom članku istražujemo sinergiju između Strategijskog Foresight-a i Generativne AI, ističući kako ove dvije snage mogu revolucionizirati poslovanje, unaprijediti produktivnost i potaknuti inovacije.


Uvod u Strategijski Foresight i Generativnu AI


U svijetu obilježenom brzim tehnološkim napretkom, globalnom nesigurnošću i dinamičnim tržišnim krajolikom, poslovni subjekti moraju biti spremni za budućnost. Tradicionalni pristupi donošenju odluka postaju nedovoljni jer ne uzimaju u obzir kompleksnosti budućnosti. Strategijski Foresight je rješenje za taj problem, omogućavajući organizacijama istraživanje različitih potencijalnih budućnosti, razumijevanje implikacija ovih scenarija i razvoj adaptivnih strategija. S druge strane, generativna AI, pokretana algoritmima strojnog učenja, osnažuje strojeve da razumiju kontekst, zaključuju namjere i generiraju sadržaj, poput tekstualnih opisa, slika pa čak i glazbe sličnih ljudskima. Ova transformacijska tehnologija revolucionira različite industrije, uključujući zdravstvo, marketing i dizajn, poboljšavajući kreativnost i produktivnost ljudi.

Strategic Foresight uključuje primjenu metoda i alata za predviđanje budućih izazova i mogućnosti, potičući proaktivni pristup donošenju odluka. Praksa omogućuje liderima da vizualiziraju više budućnosti, pružajući platformu za pripremu i prilagodbu različitim mogućim scenarijima. Paulo Carvalho, izvršni direktor ISEG MBA, Lisbon School of Economics & Management, ističe važnost praćenja novih informacija i primjenu Strategic Foresight-a kako bi se učinkovito upravljalo promjenama u budućnosti [3]. U svijetu brzih promjena, sveobuhvatno razumijevanje novih trendova, tehnoloških preokreta i dinamike tržišta ključno je za postizanje uspjeha i konkurentske prednosti.


Generativna AI, potaknuta napretkom strojnog učenja i obrade prirodnog jezika, temeljito mijenja način poslovanja. Modeli jezične umjetne inteligencije poput ChatGPT, razvijenog od strane OpenAI, mogu obavljati različite zadatke, uključujući generiranje sadržaja, podršku korisnicima i prevođenje jezika. S druge strane, digitalni generatori slika poput DALL·E 2, također razvijeni od strane OpenAI, stvaraju slike na temelju tekstualnih opisa, otvarajući put kreativnoj primjeni u dizajnu i marketingu. Prema Accenture-u, napredak generativne AI osnažio je strojeve da razumiju kontekst i zaključuju namjere, čime se povećava ljudska kreativnost i produktivnost. Da bi odgovorno iskoristili potencijal AI, organizacije moraju prilagoditi svoje poslovanje, preispitati procese, educirati zaposlenike i ulagati u daljnju digitalnu transformaciju poslovanja. Globalni izvršni direktori predviđaju kako će AI ključna u poslovnim strategijama organizacija.

Potencijalne primjene AI su ogromne i obuhvaćaju različite industrije. Na primjer, AI revolucionira zdravstvenu industriju pomažući istraživačima u otkrivanju lijekova. Analiziranjem velike količine podataka, modeli potaknuti AI-om mogu identificirati potencijalne kandidate za nove lijekove, značajno ubrzavajući proces istraživanja i razvoja. Kao rezultat toga, farmaceutska industrija svjedoči sustavnom otkrivanju novih lijekova i materijala, kako je predvidio Gartner [2]. U ovom kontekstu, primjena Strategic Foresight-a omogućuje zdravstvenim tvrtkama da predvide buduće izazove u zdravstvu, epidemije i pandemije, usklađujući svoje napore u istraživanju s nadolazećim trendovima.


Nadalje, u industrijama poput proizvodnje, zrakoplovstva i obrane, generativne AI se koristi kako bi se optimizirao dizajn dijelova i pojednostavnile proces proizvodnje. Korištenjem AI-generiranih dizajna, tvrtke mogu stvoriti vrijedne artefakte, poput videozapisa i narativa, transformirajući način razvoja i plasiranja proizvoda na tržište. Spajanje strategijskog Foresight-a s generativnom AI-om u ovom kontekstu pomaže tvrtkama da predvide tehnološke promjene, mijenjanje preferencije potrošača i tržišne trendove, omogućavajući im da ostanu ispred konkurencije.

A svakako možda najveći značaj generativne AI je kod kreiranja sadržaja i aktivnosti digitalnog marketinga. Pomoću AI generatora sadržaja, tvrtke mogu automatizirati proizvodnju sadržaja za marketinške kampanje, objave na društvenim mrežama i interakcije s korisnicima. Strategic Foresight može pomoći u razumijevanju budućeg ponašanja potrošača i uzoraka potrošnje sadržaja, osiguravajući da tvrtke isporučuju angažantan i relevantan sadržaj ciljnoj publici.


Sinergija Strategic Foresight-a i Generativne AI


Integracija Strategic Foresight-a i Generativne AI predstavlja nevjerojatnu priliku za poslovne subjekte koji žele uspjeti u uvijek promjenjivom svijetu. Iskorištavanjem mogućnosti generativne AI u okviru procesa Strategic Foresight-a, organizacije mogu obogatiti svoje buduće scenarije, poboljšati svoje odlučivanje i planiranje.

Strategijski Foresight često uključuje planiranje scenarija, gdje poslovni subjekti predviđaju različite buduće mogućnosti i oblikuju strategije u skladu s tim. Uz pomoć generativne AI, ovaj postupak postaje snažniji i maštovitiji. Simulacije potaknute AI-em i generirani sadržaj pomažu u istraživanju šireg raspona mogućnosti, omogućavajući poslovnim subjektima bolju pripremu za neizvjesnosti [5].


Generativna AI djeluje kao kreativni suvozač, potičući ljudski kreativni proces. Pomoću asistencije u generiranju ideja, stvaranju sadržaja i istraživanju dizajna, AI oslobađa ljudski potencijal za fokusiranje na razmišljanje na višoj razini i rješavanje problema. To dovodi do inovativnih proizvoda, usluga i strategija koje drže poslovne subjekte ispred konkurencije.

Iako generativna AI nudi veliki potencijal, također uvodi rizike, poput deepfake tehnologija i dezinformacija. Integracijom Strategijskog Foresight-a, poslovni subjekti mogu proaktivno identificirati potencijalne rizike i razviti okvire odgovorne upotrebe AI-a, osiguravajući etičku i sigurnu primjenu [2].


Praktične Primjene u Poslovanju


Pogledajmo nekoliko primjera iz stvarnog svijeta u kojima je sinergija Strategijskog Foresight-a i Generativne AI dovela do transformacijskih rezultata za poslovne subjekte.

Generativna AI pomaže istraživačima u otkrivanju lijekova, što dovodi do sustavnog otkrivanja novih lijekova i materijala. Integracija strategijskog Foresight-a omogućuje zdravstvenim tvrtkama da predvide buduće izazove u zdravstvu i usklade svoje napore u istraživanju s nadolazećim trendovima.


Generativna AI optimizira dizajn dijelova u industriji poput zrakoplovstva i obrane. Strategijski Foresight omogućuje proizvođačima da predvide buduće zahtjeve tržišta i usklade procese dizajna proizvoda s novim trendovima.

AI-generirani sadržaj sve više se koristi u marketinškim kampanjama. Strategijski Foresight pomaže poslovnim subjektima da predvide preferencije potrošača i kreiraju personalizirane i privlačne marketinške poruke.


Zaključak


Sinergija između Strategic Foresight-a i Generativne AI nosi ogroman potencijal za organizacije koje žele uspjeti u svijetu koji se sve brže mijenja. Iskorištavanjem metodologija Strategic Foresight-a i kreativnih mogućnosti alata AI, organizacije mogu razviti snažne strategije, razviti i analizirati razne verzije budućnosti te agilno se prilagoditi promjenama. Usvajanjem snažne kombinacije Staretgic Foresighta i alata AI moguće je ostvariti transformacijske rezultate i pripremiti organizaciju za budućnost. Vrijeme za djelovanje je sada, jer budućnost ne samo da dolazi, već je kontinuirano oblikuju oni koji prepoznaju prilike koje nudi.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ChatGPT: konzultanti za EU fondove, spavate li mirno?

U revolucionarnom događaju od prije mjesec dana, pojavom ChatGPT-a i naknadno cijelog niza poslovno korisnih alata umjetne inteligencije (AI), napredna AI tehnologija može dati mnoge koristi na područ

Comments


bottom of page