top of page

Zelena i digitalna transformacija

Odabir namirnica, priprema hrane, putovanja i poslovanja - sve su to aktivnosti koje za sobom ostavljaju ugljični otisak. Mnoge zemlje, institucije i poduzeća obvezali su se da će smanjiti svoj ugljični otisak u poslovanju, dok je cilj Europske unije postati „klimatski neutralna” do 2050. godine.


Ako se čini da svaka velika tvrtka najavljuje ciljeve održivosti, to je zato što većina jest. Poduzeća su međusobno ovisna o svjetskim društvenim i ekološkim sustavima, što znači da su ekološka pitanja financijska pitanja. Poduzeća mogu napredovati samo ako društvo napreduje i prirodni okoliš je zaštićen.


Kako bi pomogle u ispunjavanju svjetskih ciljeva ugljika, tvrtke koje pokreću globalno gospodarstvo moraju iskoristiti lekcije koje su naučile tijekom svojih digitalnih transformacija kako bi osigurale uspjeh svojih napora za održivost.

Da biste razumjeli zašto tvrtke ulažu u digitalna iskustva i najavljuju glavne ciljeve održivosti, pogledajte njihove klijente. Isti kupci koji zahtijevaju personalizirano digitalno iskustvo također zahtijevaju značajne napore u pogledu održivosti. Isto tako, investitori žele osigurati da njihova holding društva provode svoje napore u pogledu održivosti na mjerljiv i učinkovit način.

Održivost zahtijeva dizajn i primjenu složenih planova puta koji se odnose na cijelu organizaciju za postizanje poslovnih ciljeva i ESG ciljeva.


U Izvješću o globalnom riziku Svjetskog ekonomskog foruma za 2022. bilježi se: "Neuspjeh klimatskih mjera je dugoročna prijetnja broj jedan za svijet i rizik s potencijalno najtežim utjecajima tijekom sljedećeg desetljeća. Klimatske promjene već se brzo manifestiraju u obliku suša , požari, poplave, nedostatak resursa i gubitak vrsta, među ostalim utjecajima. U 2020. više gradova diljem svijeta doživjelo je ekstremne temperature kakve nisu viđene godinama."

Ova hitna potreba znači da se poduzeća moraju prijeći s ere razgovora o održivosti u eru aktivnosti održivosti. Ali ne bilo koja akcija: transparentna, mjerljiva i smislena akcija. A to zahtijeva svjesno i proračunato trošenje na digitalne alate i tehnologiju.

Održivost zahtijeva dizajn i primjenu složenih planova puta koji se odnose na cijelu organizaciju za postizanje poslovnih ciljeva i ESG ciljeva. Tvrtke bi trebale iskoristiti ista ulaganja, alate i partnerstva koja su unaprijedila svoje digitalne transformacije kako bi im pomogla da postignu svoje ciljeve održivosti.


Na primjer, u Cognizantu pomažemo globalnoj farmaceutskoj tvrtki da smanji potrošnju energije i vode putem alata za podatke i analizu; automobilska tvrtka koja se priprema za pametna električna vozila kroz upravljanje softverom; komunalna tvrtka proizvodi obnovljivu energiju putem pametnih brojila; poljoprivredna tvrtka poboljšava prinos usjeva kroz upravljanje podacima; i američka tvrtka za zdravstveno osiguranje upisuje članove putem postupka koji eliminira papir, da spomenemo samo neke.


Kako organizacije čine ključni korak prema smanjenju ugljičnog otiska, moraju ga integrirati u svoju osnovnu poslovnu strategiju ako žele postići napredak. Najvažnije stvari koje bi tvrtke trebale uzeti u obzir pri razvoju ove integrirane strategije uključuju:

  • Osigurati robusne i mjerljive ESG podatke

  • Reinženjering i redizajn proizvoda na digitalne platforme kako bi se zadovoljile potrebe ekološke održivosti

  • Smanjite ugljični otisak zgrada i poboljšajte zdravlje i dobrobit stanara.

  • Implementirajte rješenja i usluge za poboljšanje sposobnosti u prikupljanju podataka o lancu nabave kako bi tvrtke mogle identificirati i riješiti probleme u svakoj točki procesa


Smanjenje ugljičnog otiska još uvijek nije proces koji se može realizirati preko noći. Riječ je o dugotrajnom procesu u kojem je prvi korak educiranje javnosti o načinima na koje ljudi utječu na okoliš.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

ChatGPT: konzultanti za EU fondove, spavate li mirno?

U revolucionarnom događaju od prije mjesec dana, pojavom ChatGPT-a i naknadno cijelog niza poslovno korisnih alata umjetne inteligencije (AI), napredna AI tehnologija može dati mnoge koristi na područ

bottom of page